Како да направите публиката од маргинализираните заедници да се чувствува добредојдена на вашиот канал на YouTube?

Како да направите публиката од маргинализираните заедници да се чувствува добредојдена на вашиот канал на YouTube?

Дали знаевте дека се очекува да достигне гледаност на YouTube во САД 210 милиони во 2022 година? Тоа е огромна бројка!

Вистина е дека возрасната група од 18 до 25 години претставува најголема база на посетители на видео платформата, која изнесува 81 процент. Понатаму, машката популација која гледа на YouTube изнесува 62 проценти, додека жените гледачи сочинуваат 38 проценти од неговите посетители соодветно (извор).

Сепак, постои уште една клика на гледачи за кои не се зборува многу во мејнстрим општеството - маргинализираните заедници. И погоди што? Можете да ги таргетирате преку вашиот канал на YouTube и да поставите белег за себе. Ајде да дознаеме повеќе за овие гледачи во оваа статија.

Услуга за проценка на канали на YouTube
Дали ви треба експерт на YouTube за да завршите длабинска проценка на вашиот канал на YouTube и да ви дадете акциски план?
Ние обезбедуваме експерт Услуга за проценка на канали на YouTube

Значи, кој ги сочинува маргинализираните заедници?

Маргинализираните заедници ги вклучуваат оние луѓе кои се систематски исклучени од главните општествени, образовни, економски и/или културни животи. Историјата вели дека маргинализацијата е феномен што може да се случи во секое општество поради нееднаквите односи на моќ што постојат помеѓу различни општествени групи. Еве некои луѓе кои сочинуваат маргинализирани заедници, дури и во во голема мера развиени и општества во развој:

 • ЛГБТКИА +
 • Расни/верски малцинства
 • Црни, кафеави, домородни и (други) обоени луѓе (BBIPOC)
 • Постари граѓани
 • Лица со попреченост, потпросечна интелигенција и когнитивни оштетувања
 • Луѓе со психолошки проблеми, обезличување и криминални досиеја

Списокот не е ограничен само на гореспоменатите примери. Општо прифатено е дека луѓето од маргинализираните заедници не можат да бидат дел од мејнстрим сонот. Напорите со широки размери беа дел од глобалната еволуција за распуштање на метафоричните граници и интегрирање на маргинализираните заедници во мејнстрим општественото постоење. Признавањето на уникатноста и својствените квалитети на луѓето од маргинализираните заедници секако може да им даде чувство на припадност, особено во сегашната ера на дигиталните медиуми.

Како може YouTube да направи разлика во животите на маргинализираните заедници?

Безбројните успешни приказни и огромната корисничка база на YouTube многу зборуваат за способноста на платформата да ја ангажира публиката и да го промени начинот на кој луѓето ја консумираат онлајн содржината. Кога станува збор за ангажирање луѓе од маргинализираните заедници, еве неколку совети кои би требало да ви помогнат:

Зајакнување на маргинализираните заедници

Ако имате канал на YouTube, можете да ја играте својата улога во зајакнувањето на маргинализираните заедници со создавање содржина што се врти околу проблемите со кои се соочуваат. LGBTQIA+, BBIPOC, постарите граѓани и лицата со попреченост често чувствуваат дека нивниот глас не е важен. Исто како мејнстрим заедниците, маргинализираните заедници сакаат придобивки што можат да ги трансформираат нивните животи на позитивен начин. Тоа може да биде преку подобро образование, можности за работа, физичка и емоционална грижа или која било друга социјално водена причина. Тие секако сакаат да го подобрат својот животен стандард и да водат исполнет начин на живот. Еднаков третман е сè што тие сакаат, а вашиот канал на YouTube може да им го понуди токму тоа.

Да се ​​биде релевантен и инклузивен

Еден начин да се привлечат и задржат гледачите од маргинализираните заедници е да се создаде канал на YouTube што зборува со нив. Како продавач на YouTube, треба да ги имате прстите на нивниот пулс за подобро да ги разберете нивните точки на болка. Земете ги, на пример, постарите граѓани на земјата. 58 проценти од посетителите на YouTube се над 56 години. Зошто да не излезе со содржина која задоволува потреба или решава нивен проблем? Истото важи и за создавање содржини за LGBTQIA+, BBIPOC и лицата со попреченост. Целта овде е да се создаде релевантна и инклузивна содржина која на маргинализираните заедници им дава чувство на припадност, топлина и љубов. Има проблем со дезинформации меѓу маргинализираните заедници. Ако вашиот канал може да го реши тој проблем, тогаш ништо слично.

Имајќи пристапен дизајн на каналот

И на крај, покрај создавањето инклузивна содржина, треба да имате пристап и до маргинализираните заедници. Пристапниот дизајн на каналот ги задржува потребите на луѓето со какви било посебни потреби. Можете да гледате на таков канал како рампа или рабници за корисник на инвалидска количка. Тоа некако им го олеснува животот на лицата со попреченост. Еден начин на кој можете да креирате пристапен дизајн на канал е со користење на титлови и затворени натписи на видео. Може да им помогне на гледачите кои се наглуви и глуви. Интегрирањето на таквите функции во вашиот канал на YouTube може да привлече луѓе на кои навистина им требаат информациите што ги споделувате.

Ако сакате бесплатни претплатници на YouTube, бесплатни лајкови на YouTube и бесплатни коментари на YouTube, можете да ја користите нашата софтверска алатка, YTpals. Однесете го вашиот канал на YouTube на следното ниво со YTpals.

Како да направите публиката од маргинализираните заедници да се чувствува добредојдена на вашиот канал на YouTube? од писателите на YTpals,

Исто така на YTpals

Дали новиот формат на аудио рекламирање на YouTube ќе им помогне на брендовите во нивната игра?

Дали новиот формат на аудио рекламирање на YouTube ќе им помогне на брендовите во нивната игра?

Потфатот на YouTube за аудио рекламирање Исто како и видеото, аудио рекламирањето станува исто така нешто во денешниот маркетинг свет. YouTube, платформата за луѓе за проследување видеа од што било под сонцето, сега е

0 Коментари
Твитер апликација на телефон

3 начини да ги зголемите претплатниците и прегледите на YouTube користејќи Твитер - Што да знаете

Со повеќе од 321 милиони активни корисници на самата платформа, Твитер порасна во изненадувачки број само во последните неколку години. Додека секој твит може да биде ограничен најмногу на 280 карактери,…

0 Коментари
Како да одржите ангажирана AMA сесија на YouTube?

Кои брендови B2B треба да прават на YouTube сега?

2020 година можеби не е поволна за глобалната економија. Гневот на пандемијата КОВИД-19 се почувствува низ целиот свет, особено од деловните субјекти, кои мораа да ги повлечат ролетните по наредбите за останување дома….

0 Коментари
Добијте пристап до бесплатна видео обука

Курс за бесплатна обука:

Маркетинг и оптимизација за YouTube за да добиете 1 милион прегледи

Споделете ја оваа објава на блогот за да добиете бесплатен пристап до 9-часовна видео обука од експерт на YouTube.

Услуга за проценка на канали на YouTube
Дали ви треба експерт на YouTube за да завршите длабинска проценка на вашиот канал на YouTube и да ви дадете акциски план?
Ние обезбедуваме експерт Услуга за проценка на канали на YouTube

Ние нудиме повеќе услуги за маркетинг на YouTube

Сервис
Цена $
$ 30

Карактеристики

 • Загарантирана испорака
 • Гаранција за повторно полнење
 • Безбедна и приватна достава
 • Испорака СТАРТ за 24-72 часа
 • Испораката продолжува секој ден сè додека не заврши
 • Еднократно купување на големо - Нема повторување
Сервис
Цена $
$ 20
$ 60
$ 100
$ 200
$ 350
$ 600

Карактеристики

 • Загарантирана испорака
 • Гаранција за повторно полнење
 • Безбедна и приватна достава
 • Испорака СТАРТ за 24-72 часа
 • Испораката продолжува секој ден сè додека не заврши
 • Еднократно купување на големо - Нема повторување
Сервис
Цена $
$ 13.50
$ 20
$ 25
$ 40
$ 70
$ 140
$ 270
$ 530
$ 790
$ 1050
$ 1550

Карактеристики

 • Загарантирана испорака
 • Гаранција за повторно полнење
 • Безбедна и приватна достава
 • Испорака СТАРТ за 24-72 часа
 • Испораката продолжува секој ден сè додека не заврши
 • Еднократно купување на големо - Нема повторување
Сервис
Цена $
$ 20
$ 35
$ 50
$ 80

Карактеристики

 • Загарантирана испорака
 • Гаранција за повторно полнење
 • Безбедна и приватна достава
 • Испорака СТАРТ за 24-72 часа
 • Испораката продолжува секој ден сè додека не заврши
 • Еднократно купување на големо - Нема повторување
Сервис
Цена $
$ 180
$ 300
$ 450
$ 550

Карактеристики

 • Загарантирана испорака
 • Гаранција за повторно полнење
 • Безбедна и приватна достава
 • Испорака СТАРТ за 24-72 часа
 • Испораката продолжува секој ден сè додека не заврши
 • Еднократно купување на големо - Нема повторување
Сервис
Цена $
$ 30
$ 50
$ 80
$ 130
$ 250

Карактеристики

 • Загарантирана испорака
 • Гаранција за повторно полнење
 • Безбедна и приватна достава
 • Испорака СТАРТ за 24-72 часа
 • Испораката продолжува секој ден сè додека не заврши
 • Еднократно купување на големо - Нема повторување
en English
X
Некој во Купена
пред