Како да знаете дали треба да ја користите функцијата „Направено за деца“ на YouTube?

Yt блог 36

Функцијата „Создадено за деца“ на YouTube им овозможува на создавачите на содржини да одлучат дали нивната содржина се состои од видеа на YouTube погодни за деца. YouTube ја лансираше функцијата во 2019 година и досега беше успешен.

Ако сте нови за создавање содржини на YouTube и се прашувате за што се работи за оваа функција, на вистинското место сте. Во оваа статија, ќе ви помогнеме да разберете како треба да ја користите функцијата на YouTube. Значи, прочитајте понатаму.

Што е „направено за деца?“

Функцијата „направено за деца“ на YouTube во суштина е ознака што креаторите на содржини се обврзани да ја користат доколку примарната публика на нивните видеа и канали се состои од деца. Тоа се однесува и на содржини кои се наменети за „мешана публика“, односно публика составена од деца и постари гледачи. На пример, содржините со деца актери, приказни, песни, едукативен материјал за деца од предучилишна возраст и видеа со анимација за деца треба да бидат означени како „направени за деца“.

Зошто YouTube ја воведе етикетата „направено за деца“?

Воведувањето на етикетата „направено за деца“ беше резултат на топлината со која се соочи YouTube од групите за заштита на деца во 2018 година. Групите тврдеа дека YouTube грубо го прекршува Законот за заштита на онлајн приватноста на децата (COPPA) во официјална жалба до Федералната трговија Комисијата (FTC). Наводно, YouTube собирал податоци за деца под 13 години.

По темелна истрага, FTC откри дека наводите се вистинити. Истрагата заклучи дека YouTube собирал податоци за гледачите на детски видеа и ги користел за рекламирање. Како резултат на тоа, YouTube доби парична казна од неверојатни 170 милиони долари.

За да биде усогласен со COPPA, YouTube мораше да ги прекине активностите за собирање податоци насочени кон деца под 13 години. Сепак, јавниот срам што YouTube мораше да го издржи поради истрагата на FTC доведе до тоа платформата да направи големи промени во однос на нејзиниот третман на содржините за деца.
Што ќе се случи ако ја означите вашата содржина како „направена за деца?“
Како создавач на содржина, можете или да означите поединечни видеа или целиот ваш канал како „создаден за деца“. Ако етикетата се однесува на поединечно видео, еве што ќе се случи:

 • Коментарите, донациите, разговорите во живо, известувањата и сите други интерактивни функции на YouTube ќе бидат оневозможени.
 • Ќе бидат стопирани и персонализираните реклами што ги нуди YouTube врз основа на историјата на гледање на гледачот на YouTube.

Ако целиот ваш канал го означите како „создаден за деца“, неговите членства, известувања, приказни и објави во заедницата ќе бидат деактивирани од платформата.

Дали постои начин да се заобиколи етикетата „направено за деца“?

Кога YouTube го објави барањето за етикетата „направено за деца“ за детска содржина, многу создавачи се загрижија за нивниот потенцијал да генерираат приход од нивните канали. Сепак, платформата помогна да се ублажат стравувањата за правење пари на креаторите велејќи дека креаторите ќе останат задолжени за етикетирање на нивната содржина.

На пример, ако вашата содржина е означена од YouTube автоматски како „направена за деца“, сепак ќе го задржите правото да ја промените ознаката. Во такво сценарио, можете да ја промените ознаката во „општа публика“ ако сакате да активирате коментари и дополнителни интерактивни функции.

Дали треба да ја користите етикетата или да се придржувате до ознаката „општа публика“?

Одговорот на ова прашање зависи од тоа што сакате од вашите активности за создавање содржина на YouTube. Едноставно, ако сакате да комуницирате со просечниот претплатник на YouTube, се чини дека ознаката „општа публика“ има поголема смисла.

Меѓутоа, ако вашата содржина е во целост погодна за деца, означувањето како „создадена за деца“ веројатно ќе го натера алгоритмот на YouTube да им ја препорача на гледачите заедно со другите видеа „создадени за деца“.

Заклучок

Значи, еве го имате - сè што треба да знаете за функцијата „направено за деца“ на YouTube. Пред да ги спуштиме завесите на оваа статија, би сакале да пробате YTPs – софтверска алатка за зголемување на споделувањата на YouTube и лајковите на YouTube.

Како да знаете дали треба да ја користите функцијата „Направено за деца“ на YouTube? од писателите на YTpals,

Исто така на YTpals

6 карактеристики на YouTube што мора да ги знае секој создавач на содржина

6 одлики на YouTube што мора да ги знае секој креатор на содржина

YouTube има многу одлики што креаторите на видеа можат да ги користат за да им помогнат во нивните задачи и видео проекти. Некои од овие одлики се дизајнирани да ви помогнат да привлечете повеќе прегледи додека ви дозволуваат да

0 Коментари
Топ 10 совети за користење на YouTube за мали бизниси

Топ 10 совети за користење на YouTube за мали бизниси

Дали сте мал бизнис кој е заинтересиран да направи голема слава на YouTube? Па, дојдовте на вистинското место. Во оваа статија, ќе ве запознаеме со 10-те најдобри совети на YouTube секој мал…

0 Коментари
Зошто да креирате видеа за преглед на клиенти на YouTube?

Зошто да креирате видеа за преглед на клиенти на YouTube?

Верувале или не, прегледите на клиентите се исклучително вредни за промоција на брендот. Повеќето трговци со брендови имаат тенденција да го потценуваат ова, но прегледите на клиентите имаат неверојатна моќ да изградат доверба - нешто што може да го однесе брендот до

0 Коментари
Добијте пристап до бесплатна видео обука

Курс за бесплатна обука:

Маркетинг и оптимизација за YouTube за да добиете 1 милион прегледи

Споделете ја оваа објава на блогот за да добиете бесплатен пристап до 9-часовна видео обука од експерт на YouTube.

Услуга за проценка на канали на YouTube
Дали ви треба експерт на YouTube за да завршите длабинска проценка на вашиот канал на YouTube и да ви дадете акциски план?
Ние обезбедуваме експерт Услуга за проценка на канали на YouTube

Ние нудиме повеќе услуги за маркетинг на YouTube

Сервис
Цена $
$ 30

Карактеристики

 • Загарантирана испорака
 • Гаранција за повторно полнење
 • Безбедна и приватна достава
 • Испорака СТАРТ за 24-72 часа
 • Испораката продолжува секој ден сè додека не заврши
 • Еднократно купување на големо - Нема повторување
Сервис
Цена $
$ 20
$ 60
$ 100
$ 200
$ 350
$ 600

Карактеристики

 • Загарантирана испорака
 • Гаранција за повторно полнење
 • Безбедна и приватна достава
 • Испорака СТАРТ за 24-72 часа
 • Испораката продолжува секој ден сè додека не заврши
 • Еднократно купување на големо - Нема повторување
Сервис
Цена $
$ 13.50
$ 20
$ 25
$ 40
$ 70
$ 140
$ 270
$ 530
$ 790
$ 1050
$ 1550

Карактеристики

 • Загарантирана испорака
 • Гаранција за повторно полнење
 • Безбедна и приватна достава
 • Испорака СТАРТ за 24-72 часа
 • Испораката продолжува секој ден сè додека не заврши
 • Еднократно купување на големо - Нема повторување
Сервис
Цена $
$ 20
$ 35
$ 50
$ 80

Карактеристики

 • Загарантирана испорака
 • Гаранција за повторно полнење
 • Безбедна и приватна достава
 • Испорака СТАРТ за 24-72 часа
 • Испораката продолжува секој ден сè додека не заврши
 • Еднократно купување на големо - Нема повторување
Сервис
Цена $
$ 60
$ 180
$ 300
$ 450
$ 700

Карактеристики

 • Загарантирана испорака
 • Гаранција за повторно полнење
 • Безбедна и приватна достава
 • Испорака СТАРТ за 24-72 часа
 • Испораката продолжува секој ден сè додека не заврши
 • Еднократно купување на големо - Нема повторување
Сервис
Цена $
$ 30
$ 50
$ 80
$ 130
$ 250

Карактеристики

 • Загарантирана испорака
 • Гаранција за повторно полнење
 • Безбедна и приватна достава
 • Испорака СТАРТ за 24-72 часа
 • Испораката продолжува секој ден сè додека не заврши
 • Еднократно купување на големо - Нема повторување
en English
X
Некој во Купена
пред